Akcia Zväčšiť
 

Výživa - nevyčerpateľný zdroj poznania a inšpirácie

Neohodnotené
 
Publikácia Výživa - nevyčerpateľný zdroj poznania a inšpirácie koncentruje zásady humánnej výživy preventívneho typu. Určená je najmä študentom medicínskych odborov zubné lekárstvo a dentálna hygiena.
Dostupnosť Skladom (93 ks)
Bežná cena €15
Ušetríte €7 (–47 %)
€8
€7,27 bez DPH
   
Kód tovaru DE093
Značka Herba
Kategória KNIHY
 
  • počet strán: 104 strán
  • autori: K. Džupa, P. Džupa a M. Straka
  • rok vydania: 2014
  • ISBN: 978-80-89631-21-6

 

Súhrn/Summary        8

Z recenzných posudkov        9

Úvod        11

Základné východiská        11

Celková telesná voda        12

Niektoré pojmy pri nedostatku vody a chýbaní minerálov        14

  • Akútna dehydratácia         14
  • Chronická dehydratácia         15
  • Minerály v ľudskom organizme        15

Vlastnosti vybraných minerálov        16

  • Sodík (Na)        16
  • Draslík (K)        17
  • Chloridy (Cl)         17
  • Vápnik (Ca)        17
  • Horčík (Mg)        18
  • Fosfor (P)        18
  • Chróm (Cr)        18
  • Cín (Sn)        19
  • Jód (J)        19
  • Kremík (Si)        20
  • Mangán (Mn)        20
  • Meď (Cu)        20
  • Molybdén (Mo)        20
  • Selén (Se)        21
  • Vanád (V)        21
  • Zinok (Zn)        21
  • Železo (Fe)        22
  • Síra (S)        22
  • Kobalt (Co)        22
  • Fluór (F)        22
  • Bór (B)        23
  • Bróm (Br)        23
  • Hliník (Al)        23
  • Ortuť (Hg)        24
  • Stroncium (Sr)        24
  • Lítium (Li)        24
  • Bárium (Ba)        25
  • Olovo (Pb)        25
  • Striebro (Ag)        25
  • Germánium (Ge)        25
  • Antimón (Sb)        26
  • Arzén (As)        26
  • Kadmium (Cd)        26
  • Nikel (Ni)        26
  • Astát (At)        27

Ďalšie ióny         27

  • Hydrogénuhličitany        27
  • Amoniak        28
  • Dusičnany a dusitany        28

Príznaky chronickej dehydratácie a dlhodobého deficitu minerálov        28
Liečba dehydratácie         29
Prevencia dehydratácie        30
Pitný režim        31

  • Voda z verejných vodovodov         31
  • Individuálne zásobovanie vodou         31
  • Prírodné minerálne vody        32
  • Mikrobiologické a biologické parametre         34
  • Mikropolutanty        35

Stručné zopakovanie (predchádzajúcich kapitol)         35

  • Dehydratácia         35

Úloha gastrointestinálneho ekosystému        38

Gastrointestinálny ekosystém         39

  • Gastrointestinálny mikrobióm        39
  • Črevný mikrobióm a výživa        40
  • Slizničná bariéra        41
  • Slizničný imunitný systém        42

Probiotiká         43

Prebiotiká        44

Symbiotiká         44

Probiotiká, zubné lekárstvo a dentálna hygiena        44

Vláknina        45

  • Inulín         46
    Psyllium         46
    Obilné otruby         47
    Pektín        47

Stručné zopakovanie        48

Metabolizmus        50

  • Energetická bilancia, bazálny metabolizmus, dusíková rovnováha        51
  • Zubné lekárstvo, dentálna hygiena a výživa        52

Výživa         53

  • Tepelná úprava požívatín        55
  • Stolovanie        56

Základné výživové súčasti        57

  • Voda a minerály        57
  • Bielkoviny        57
  • Sacharidy         61
  • Lipidy         64
  • Vitamíny        69
  • Ďalšie vitamíny a im podobné látky        75

Špeciálne typy výživy        82

  • Dietetika        82
  • Nemocničné diéty         82
  • Parenterálna a enterálna výživa         83

Doplnky výživy        84

  • Koloidné minerály        85
  • Riasy         85

Malnutrícia        86

Obezita        87

Úplná hladovka        90

Oddychový deň        91

Poznámky k životospráve        92

  • Fyzická aktivita         95
  • Psychický tréning         95

Tachyonizované požívatiny        96

Záver        98

Prílohy        100

  • Niektoré ďalšie údaje o prírodných minerálnych vodách na Slovensku        100
  • Rádioaktivita minerálnych vôd – niekoľko doplňujúcich informácií        101

Výber z literatúry        103

  • Niekoľko citácií internetových stránok        104
Hmotnosť 0.2 kg

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať hodnotenie
Nevypĺňajte toto pole:
 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.