Novinka Zväčšiť
 

Výživa vo vyššom veku

Neohodnotené
 

Zásady zdravej výživy vo vyššom veku sú v podstate rovnaké ako v mladších vekových skupinách. Špecifiká vyplívajú zo starobných zmien organizmu a pridružených chorôb.

Dostupnosť Skladom (197 ks)
€12
€10,91 bez DPH
   
Kód tovaru 1438
Značka Herba
Kategória KNIHY
 
  • autor: Krajčík, Mikus, Bajanová
  • rok vydania: 2018
  • ISBN:  9788089631841
  • počet strán: 192

 

1. Výživa starších ľudí a prevencia chorôb        
Starobné zmeny organizmu        
Zmeny príjmu a využitia živín vo vyššom veku       
Najčastejšie chyby pri stravovaní starších ľudí       
Látky s protektívnym účinkom       
Stredomorská diéta        
Vegetariánska diéta       


2. Hyponutrícia (malnutrícia) vo vyššom veku       
Sociálne a psychologické príčiny hyponutrície       
Anorexia       
Zvýšená spotreba živín        
Typy malnutrície       
Následky hyponutrície       
Manažment hyponutrície       
Antropometrické parametre       
Režimové opatrenia u malnutričných pacientov       
Realimentačný syndróm       
3. Obezita vo vyššom veku       
BMI kritériá        
Obvod pásu       
Starobné zmeny organizmu       
Praktické problémy pri posudzovaní stavu výživy vo vyššom veku       
Patogenéza obezity       
Následky obezity       
Priaznivé účinky obezity       
Paradox obezity       
Účinok redukcie hmotnosti       
Liečba obezity       
Chirurgická liečba       
Záver        
4. Dehydratácia a poruchy metabolizmu iónov v starobe       
Dôsledky dehydratácie       
Prejavy dehydratácie       
Prevencia dehydratácie       
Diagnostika dehydratácie       
Liečba dehydratácie a porúch elektrolytov       
Záver       
5. Orálna nutričná podpora        
6. Enterálna výživa        
Nazogastrická sonda (NGS)       
Perkutánna gastrostómia (PEG)       
Komplikácie kŕmenia PEG a NGS       
7. Interakcie liekov a potravín        
Vplyv liekov na využitie živín       
Vplyv potravy na účinok liekov       
Vplyv príjmu potravy na vstrebávanie       
8. Výživa u pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami       
Prevencia aterosklerózy       
Prognóza a hmotnosť u pacientov so srdcovocievnymi chorobami       
Výživa u pacientov s kardiálnym zlyhaním       
Kardiálna kachexia       
Prevencia a liečba hyponutrície u pacientov s kardiálnym zlyhaním       
9. Výživa u pacientov s chronickým ochorením obličiek        
Výživa pacientov v preddialyzačnej fáze CKD       
Príjem energie       
Príjem bielkovín       
Príjem kalcia, fosfátov, vitamínu D, minerálová a kostná choroba       
Príjem kália       
Príjem tekutín       
Diéta pri kombinovaných metabolických poruchách u pacienta s CKD       
Výživa pacientov liečených hemodialýzou        
Výživa pacientov liečených peritoneálnou dialýzou        
Malnutrícia u dialyzovaných pacientov       
Výživa pacientov po transplantácii obličky        
Výživa pacientov s akútnym renálnym zlyhaním (AKI)       
Výživa pacientov s nefrotickým syndrómom        
10. Výživa u pacientov s demenciou       
Prevencia a liečba demencie pomocou výživy       
Zmeny výživy spôsobené demenciou       
Opatrenia na zlepšenie výživy dementných pacientov       
11. Výživa u diabetika vyššieho veku       
Faktory ovplyvňujúce nutričný stav v séniu       
Nutričné požiadavky diabetika v séniu       
Nutričný stav       
Nutričná podpora v séniu       
12. Výživa pri poruchách prehĺtania (dysfágii)       
Starostlivosť o pacientov s dysfágiou       
13. Výživa u pacientov s chronickými ranami       
Výživa a hojenie chronických rán       
Vitamíny        
Minerály       
Tekutiny       
Zhrnutie       
14. Výživa a svaly       
15. Výživa u pacientov žijúcich v inštitúciách       
Inštitucionálna starostlivosť sociálneho typu       
Výživa v inštitucionálnej starostlivosti       
Metodika práce       
Výsledky       
Diskusia       
Záver        
16. Ukončovanie parenterálnej výživy na konci života       
Kritériá na ukončenie parenterálnej výživy        

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať hodnotenie
Nevypĺňajte toto pole:
 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.