Imunita a beta-glukány

Medzi najvýkonnejšie systémy ľudského tela patrí náš obranný systém. Optimálne fungujúci imunitný systém ľahko rozpozná choroboplodné mikororganizmy a zničí ich, napr. baktérie, vírusy, plesne, parazity... Mnoho zložiek imunitného systému, zvlásť makrofágy sú prítomné prakticky v každom orgáne a neustále cirkulujú v našom tele.

Opakujúce sa infekčné alebo iné chorenia vyčerpávajú imunitný systém a tiež celý organizmus. narastá počet ľudí, predovšetkým detí, u ktorých lekári potvdia zníženú odlonosť organizmu, čo spôsobuje rad závažných ochorení od stále sa opakujúcich bežných infekcií, cez rôzne autoimunitné až po onkologické ochorenia. V súčasnosti ešte narastá aj závažný problém rezistencie baktérií na antibiotiká. Preto je veľmi dôležité pomáhať zvyšovať obranyschopnosť nášho organizmu a na to sú ideálne beta-glukány (v odbornej literatúre sa uvádza názov: beta-1,3- glukán, aj ß-1,3/1,6 glukán. Práve forma 1,3/1,6 vykazuje najvyššiu aktivitu.

Jedným zo zdrojov beta-glukánu je liečivá huba ‒ hliva ustricová ‒ hlíva ustřičná Pleurotus ostreatus (Jacq.), Pleurotaceae. Je to jedlá drevokazná huba. Obvykle rastie v bohatých, stupňovite nad sebou radených trsoch na dreve živých aj odumretých stromov. Predmetom zberu a ďalšieho farmaceutického spracovania na izoláciu beta-glukánu je celá huba. Okrem neho obsahuje aj vysoký podiel vlákniny ‒ inulínu, tiež sacharidy, proteíny, mastné kyseliny, vitamíny B, D, C, K, minerály a stopové prvky.

V našom tele sa beta-glukán prirodzene nevyskytuje, ide o netoxickú a nenávykovú látku bez vedľajších účinkov, ktorá sa v prípade nadbytku z organizmu vylúči. Obsahuje prírodný polysacharid stimulujúci imunitný systém človeka a tiež jeden z najúčinnějších prírodných prostriedkov na jeho podporu. Vo vedeckých kruhoch sa už celé desaťročia vedelo, že je glukán účinná látka, ale nevedelo se ako funguje. Intenzívny výskum nastal už v 60. rokoch minulého storočia a odvtedy sa vykonalo množstvo výskumných štúdií po celom svete, ktoré dokázali optimálnu stimuláciu makrofágov a v dôsledku toho zvýšenú odolnosť obranného systému.

Potvrdilo sa jeho pôsobenie proti infekciám, vírusovým, plesňovým i bakteriálnym, pri prevencii a liečbe rakoviny, na zvýšenie krvotvorby pri vystavení sa radiácii alebo chemoterapii, podporný vplyv pri antibiotickej liečbe na rast probiotických kmeňov baktérií v črevnom trakte, podporný účinok pri regeneračných procesoch a hojení rán, priaznivý vplyv na hladinu krvného cholesterolu, metabolizmu lipoproteínov, pomoc pri liečbe vysokého krvného tlaku, zlepšenie profilu krvných lipidov, priaznivý vplyv pri fyzickom a psychickom strese, antioxidačný účinok.

Všetky doterajšie štúdie dokazujú, že glukán ako prírodná látka nemá vedľajšie účinky.

V súčasnosti prebieha vo svete viacero klinických štúdií. Niektoré sa sústreďujú na vplyv beta-glukánu pri podpore špecifických protilátok zameraných na nádorové bunky. Predbežné štúdie ukázali, že pridanie glukánu až trojnásobne zvyšuje aktivitu týchto protilátok.

Sľubné sú predbežné výsledky pri výskume rakoviny prsníka, neurologických nádoroch, rakovine pľúc a tiež účinky glukánu pri rakovine žalúdka. Štúdie z Japonska a Číny tiež dokázali výrazné predĺženie prežívania u pacientov s nádorom.

Vo výživových doplnkoch sa beta-glukán často kombinuje, napr. s probiotikami, vitamínom C a rakytníkom. Výživové doplnky s jeho obsahom patria k významnej súčasti samoliečenia.

Väčšina expertov odporúča dávovanie: preventívne 100 ‒ 200 mg pre dospelého človeka a 500 mg pri ochorení.

Veľmi dôležitú úlohu pri celkovom zdraví zohráva tráviaci systém. Črevná flóra je zvlášť dôležitá, produkuje až 70 % našich obranných látok (okrem pomoci pri trávení, vytvárania rôznych živín a vitamínov). Zvlášť nepriaznivé je používanie silných antibiotík, ktoré ju narušia a často zničia všetky užitočné mikroorganimy. Odolajú zväčša len voči antibiotikám odolné kultúry, napr. plesne, kandida, VRE (antibioticky odolná forma Escherichia coli), tiež MRSA (odolná forma zlatého stafylokoku ‒Staphylococcus aureus), ktoré sa premnožia a stávajú sa tak pre organizmus veľmi nebezpečné . Pre zdravú črevnú rovnováhu sú dôležité zdraviu prospešné baktérie mliečneho kvasenia ‒ probiotiká, najmä Lactobacilus Accidophilus a Bifodobacterium Bifidum.

Účinky probiotických baktérií 
Probiotiká stimulujú imunitný systém, znižujú cholesterol , pôsobia antioxidačne, chránia proti rakovine, zvlášť v hrubom čreve, vytvárajú nepriaznivé prostredie pre patogénne a hnilobné mikróby, syntetizujú vitamíny B1, B2, B6, B12, niacín, kyselinu listovú a pantoténovú, sú nevyhnutné pre vstrebávanie železa a vápnika, zmierňujú alergické prejavy.

Plody šípky (Cynosbati fructus) obsahujú kyselinu askorbovú (vitamín C), dehydroaskorbovú a nikotínovú, z vitamínov sa tu ešte nachádzajú vitamíny B2, B1, P a K. Ďalej triesloviny, pektíny, flavonoidy, značné množstvo červeného a žltého farbiva – karotenoidy, sacharidy a silicu. Vitamíny obsiahnuté v ich plodoch pôsobia významne pri oxidačno-redukčných procesoch v organizme, zlepšujú rezorpciu železa v tráviacom trakte a spolu s flavonoidmi ovplyvňujú správnu funkciu kapilár. Ostatné zložky zvyšujú účinok kyseliny askorbovej, a preto je vitamín C omnoho účinnejší v prírodnej forme ako syntetický alebo izolovaný substrát. Základnou úlohou vitamínu C v organizme je ochrana buniek pred škodlivými účinkami tzv. voľných radikálov, tým podporuje imunitný a nervový systém a prispieva ku zníženiu únavy a vyčerpania.